• Aan het begin van dit voetbalseizoen hebben Robert van der Zwaan, Niels Reumerman en Roy Möllers een cursus verenigingsscheidsrechter gevolgd bij v.v. Katwijk. Op 21 december 2018 werd hun inzet bekroond met een officieel bondsdiploma van de KNVB. Nu willen wij bij s.v. Kickers ’69 onze leden en leden uit de regio dezelfde cursus aanbieden startende vanaf seizoen 2019-2020.

  Na deze praktijkgerichte verenigingsopleiding scheidsrechter veldvoetbal kun je met voldoende ‘bagage’ aan de slag kunt bij 11 tegen 11-wedstrijden. Ook als je al 11 tegen 11-wedstrijden fluit is deze cursus van waarde.

  Tijdens de opleiding oefen je op het veld met leiding geven aan 22 spelers en het toepassen van de spelregels. Begeleiding is cruciaal voor een beginnende scheidsrechter. Mede daarom is het aanstellen van een praktijkbegeleider door de vereniging een belangrijke voorwaarde om deel te nemen aan deze opleiding. De praktijkbegeleider heeft een centrale rol gekregen binnen de opleiding om samen met de docent de cursist optimaal te ontwikkelen.

  Praktijkbegeleiders

  Vanwege deze centrale rol is het aanstellen van praktijkbegeleiders (1 praktijkbegeleider per 3 cursisten) door de vereniging een belangrijke voorwaarde om deel te nemen aan de cursus. De opleiding bestaat uit een cursusdeel (4 bijeenkomsten met praktijk) en een ervaringsdeel (het leiden van wedstrijden binnen de vereniging).

  Het doel van het cursusdeel is input te leveren die de cursisten nodig hebben om de wedstrijden die ze gaan leiden zo sportief en zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. Onderwerpen als spelregels, samenwerken met assistent-scheidsrechters, de 11 competenties (die in alle scheidsrechtersopleidingen terugkomen), intervisie opdrachten die betrekking hebben op volgen en positiekiezen tijdens het spel en spelhervattingen, disciplinaire straffen vormen de leidraad voor de bijeenkomsten. Daarnaast komt het interpreteren van spelregels en richtlijnen voor de scheidsrechter aan de orde.

  Ervaringsdeel

  Tijdens het ervaringsdeel (wedstrijden leiden binnen de eigen vereniging) gaat de cursist in de werkelijke context zijn wedstrijden leiden. Op deze wijze ontwikkelt de cursist al doende de competenties. De individuele begeleiding tijdens het ervaringsdeel geschiedt door een begeleider. Ook kunnen medecursisten een rol spelen bij het geven van feedback.

  Praktische informatie

  • Verenigingsscheidsrechter veldvoetbal
  • Start opleiding: september 2019 (planning)
  • Waar: Accommodatie s.v. Kickers ‘69
  • Duur van de opleiding: 4 bijeenkomsten van 3 uur (doordeweekse avond)
  • Minimale leeftijd: 14 jaar
  • Inschrijfgeld: Gratis voor leden van s.v. Kickers ‘69
  • Inschrijven: Digitale inschrijving

  Ben je geïnteresseerd om mee te doen bij aan de opleiding of wil je meer informatie, neem dan contact op met arbitrage@svkickers69.nl. Voor leden van s.v. Kickers ’69 is de cursus gratis en zorgen wij voor een praktijkbegeleider. De cursus is ook open voor bondsleden uit de regio.